Tweet
Volg @cesar-therapie
cesartherapie logo
Oefentherapie Cesar
Achtergrond informatie Werkwijze Toepassingen Kwaliteit Kinderen Publicaties Contact Links
|   Medische begrippen   |   EBP   |   Oefeningen   |   Medische advertenties  
   
HOME  

 
Medische begrippen
Aandrang incontinentie
Acute pijn
Angst
Bedplassen
BPPD
Chronische pijn
DCD - ontwikkelingsstoornis van de coördinatie
Druppelincontinentie, overloopblaas incontinentie
Fijne motoriek
Grote motoriek
Hyperventilatie
Incontinentie
Inspanningsincontinentie, stress-incontinentie
Lage rugpijn
Motoriek
Pijn
Pijnwaarneming, pijnervaring en de pijngrens
Reflex motoriek
Rsi
Rugpijn
Shin-splints
cesar url bar
 

Aandrang incontinentie


Aandrang incontinentie wordt ook wel "urge incontinentie" of "reflex blaas" genoemd. Deze vorm van urine incontinentie komt op alle leeftijden voor en geeft naast het ongemak van ongewenst urineverlies, tevens sociale problemen, spanning en angst klachten. Over aandrang incontinentie spreken we als iemand vaak, sterke en/of plotselinge aandrang heeft om te plassen.

Te laat naar de toilet

De aandrang kan plotseling zo sterk zijn dat het toilet niet wordt gehaald. Het syndroom (= complex van verschijnselen) wordt veroorzaakt door een overmatige activiteit van de blaas, ten gevolge van een aandoening van de zenuwen die de blaas aansturen en/of van de spieren van de blaaswand. Beide systemen zetten tot contractie (= samentrekken) en kunnen ontregelt zijn.

Urineverlies oorzaak

Deze vorm van urineverlies heeft doorgaans niets te maken met zwakke bekkenbodem spieren of slechte stand van het bekken en/of de romp (zoals bij druppelincontinentie), maar wordt meer veroorzaakt door een prikkelstoring van de blaaszenuwen, een stoornis in de blaas zelf en/of door angst en algemene zenuwachtigheid.

Verstoord evenwicht tussen de blaas en het afsluitmechanisme

Het horen van stromend water, het ruiken van bepaalde stoffen en het denken aan bijna thuis zijn kan tot sterke aandrang lijden en zelfs tot vervroegde urinelozing, terwijl de w.c. nog niet gehaald is.
Een verstoord evenwicht tussen de blaas en het afsluitmechanisme kan ook incontinentie klachten geven doordat de blaas onwillekeurig samenknijpt. We spreken dan over een onstabiele blaas. De blaas zenuw is overprikkeld, de blaascapaciteit lijkt verkleind en het urineverlies komt bij verhoogde buikdruk of verhoogde spanning (lichamelijk en psychisch) op gang.

Aandrang incontinentie bahendeling

Behandeling van urge incontinentie zal gericht zijn op: herstel van de eventuele onderliggende infectueuze oorzaak, remmen van de overprikkelde blaas zenuw, ontspanning, veranderen van toiletgedrag en blaas training.