cesartherapie logo
Oefentherapie Cesar
Achtergrond informatie Werkwijze Toepassingen Kwaliteit Kinderen Publicaties Contact Links
|   Medische begrippen   |   EBP   |   Oefeningen   |   Medische advertenties  
   
HOME  

 
Medische begrippen
Aandrang incontinentie
Acute pijn
Angst
Bedplassen
BPPD
Chronische pijn
DCD - ontwikkelingsstoornis van de coördinatie
Druppelincontinentie, overloopblaas incontinentie
Fijne motoriek
Grote motoriek
Hyperventilatie
Incontinentie
Inspanningsincontinentie, stress-incontinentie
Lage rugpijn
Motoriek
Pijn
Pijnwaarneming, pijnervaring en de pijngrens
Reflex motoriek
Rsi
Rugpijn
Shin-splints
cesar url bar
 

Incontinentie


Incontinentie is een probleem dat zowel bij vrouwen als bij mannen vaak voorkomt en een zeker "schaamte" gevoel met zich mee brengt. Mensen schamen zich hier voor, waardoor het beleefd wordt niet alleen als een persoonlijk probleem, maar ook als sociale probleem. De incontinentie kan een reden zijn voor mensen om contact met hun naasten (vrienden, familie, collega's) te vermijden. Tevens kan het van invloed zijn op het functioneren thuis en op het werk.

Wat is incontinentie?

Incontinentie is ongewild verlies van urine (= mictio involuntario) of ontlasting. Per definitie wordt dit probleem vaak verzwegen. Mensen praten er niet makkelijk, noch graag over, soms zelfs niet met hun huisarts. Net als bij de meeste andere problemen, is men een stap dichter bij de oplossing door het probleem eerst te erkennen en dan aan de huisarts voor te leggen. Een huisarts die goed op de hoogte is van paramedische behandeltechnieken, zal zijn patiént naar een Oefentherapeut Cesar verwijzen. Afhankelijk van de incontinentie soort en achtergrond, zal een Cesar therapeut samen met de patiént hiermee aan de slag gaan.

Urine incontinentie

Bij urine incontinentie is er sprake van ongewild urine verlies. Naast de urine incontinentie bestaat ook ontlasting incontinentie. In dit artikel beperken wij ons slechts tot de urine-incontinentie, omdat dit vaker voorkomt (bij meer van 90% van alle incontinentie gevallen). We praten over incontinentie klachten als iemand meer dan 2x per maand ongewenst urine verlies heeft. Urine verlies bestaat zowel bij mannen, vrouwen als kinderen, kent verschillende oorzaken en verschillende soorten. Ongeveer 750.000 mensen in Nederland hebben met dit probleem te kampen. Aangezien we weten dat het probleem niet snel verteld wordt aan de arts kan het aantal mensen met deze klacht veel hoger zijn.

Incontinentie oorzaken/soorten


In je broek plassen

In je broek plassen komt niet alleen bij kinderen voor, ook vele volwassenen kennen dit probleem. Het kind is veelal te intensief aan het spelen of werken en voelt de prikkel om te gaan plassen niet goed of niet op tijd aan. De blaasreflex wordt op gang gebracht zonder dat het kind het waarneemt.
Ook bij vrouwen (na bevalling bijvoorbeeld) komt het wel eens voor dat zij het niet merken dat de bank of stoel nat wordt, terwijl ze hun kindje borst aan het geven zijn, pas bij het opstaan merkt ze haar urine verlies op. Dit kan een serieus probleem zijn voor de vrouw.
Er ontstaat een zeker angst, niet alleen omdat zij het niet onder controle heeft, ook omdat zij het urine verlies niet voelt.

Angst dat anderen er achter komen

Vanzelfsprekend wil niemand een incontinentie probleem krijgen, niemand wil met een Tena matje (in volksmond ook wel luiers) of een inlegkruisje rond lopen, laat staan dat we willen dat onze naaste omgeving ervan op de hoogte is. Mensen zullen van alles uit de kast halen om het probleem te camoufleren.

Incontinentie probleem, en dan?

De eerste stap is altijd bij de huisarts een bezoekje brengen en je mond open doen, vervolgens een verwijzing vragen naar een oefentherapeut, of, afhankelijk van de oorzaak, naar de uroloog. Afhankelijk van de incontinentie soort / oorzaak, zal een oefentherapeut de oefeningen uitstippen om mee aan de slag te gaan. Het incontinentie probleem is in de meeste gevallen goed te verhelpen, alhoewel het enige tijd kan duren tot er zichtbare resultaten zijn.

Behandeling

Bij de een zal het om versterken van bekkenbodem spieren gaan, bij een ander om zichzelf aan te leren om frequent en juist te gaan plassen en de prikkel opnieuw te leren herkennen... Sommige patiénten komen tijdens therapie binnen enkele maanden van hun klachten af en bij anderen duurt het een jaar of zelfs langer.

Hoe dan ook, er niets aan doen helpt het probleem niet op te lossen.

Wat dat betreft vind ik de TV reclame voor incontinentie materialen erg misleidend, als mens ga je immers niet geheel opgelucht door het leven omdat het verband dat je draagt vocht dat je verliest extra goed kan vasthouden.