cesartherapie logo
Oefentherapie Cesar
Achtergrond informatie Werkwijze Toepassingen Kwaliteit Kinderen Publicaties Contact Links
|   Medische begrippen   |   EBP   |   Oefeningen   |   Medische advertenties  
   
HOME  

 
Medische begrippen
Aandrang incontinentie
Acute pijn
Angst
Bedplassen
BPPD
Chronische pijn
DCD - ontwikkelingsstoornis van de coördinatie
Druppelincontinentie, overloopblaas incontinentie
Fijne motoriek
Grote motoriek
Hyperventilatie
Incontinentie
Inspanningsincontinentie, stress-incontinentie
Lage rugpijn
Motoriek
Pijn
Pijnwaarneming, pijnervaring en de pijngrens
Reflex motoriek
Rsi
Rugpijn
Shin-splints
cesar url bar
 

Rsi


Repetitive Strain Injury - RSI, * Cans, is een aanduiding, een verzamelnaam voor spier en/of gewricht klachten en overige symptomen aan polsen, handen, armen, schouders, nek. De klachten zijn per definitie van ergonomische aard. De oorzaak van de klachten zijn repeterende (vert. repetitive, lees toch: herhaaldelijk foute) bewegingen -en bestaan uit chronische pijn, stijfheid in gewrichten, doorbloeding problemen en zenuw klachten, zoals tintelingen. Zo kunnen de mensen (de patienten) het gevoel hebben alsof hun hand of arm er niet meer bij hoort.
Men spreekt niet van een klassiek syndroom omdat RSI geen ziekte is. Wel spreekt men in specifieke gevallen van: "Arbeidsgerelateerde klachten aan het bewegingsapparaat" oftewel: "Occupational Overuse Syndrome". Net als bij chronische pijn, spreekt men van Rsi indien de lichamelijke klachten langer aanwezig zijn dan circa 6 weken.

Wetenschappelijke definitie

De Gezondheidsraad omschreef Rsi wetenschappelijk als volgt:

"RSI is een tot beperkingen of participatieproblemen leidend multifactorieel bepaald klachtensyndroom aan nek, bovenrug, schouder, boven en onderarm, elleboog, pols of hand of een combinatie hiervan gekenmerkt door een verstoring van de balans tussen belasting en belastbaarheid, voorafgegaan door activiteiten met herhaalde bewegingen of een statische houding van een of meer van de genoemde lichaamsdelen als een van de veronderstelde etiologische factoren."

Rsi mouse voor muisarm en andere hypes

Heel wat mensen kampen met ergonomische problemen en iedereen heeft wel eens voor muisarm gehoord. Begrijpelijk loopt men op de werkplek meer Rsi risico dan thuis -en de werkgever op zijn beurt loopt ziekteverzuim risico's waarvoor dan later een oplossing gezocht moet worden zodat men niet in de ziektewet belandt. "Voorkomen is beter dan genezen" is een oude uitdrukking, die vaak verkeerd geïnterpreteerd wordt. Zo zorgt de baas soms voor stoelmassage op de werkplek, shiatsu of zelfs voetreflex en dergelijke hypes. De baas zal ook vaak denken aan Rsi Mouse, anti RSI Mouse Pad of zelfs Rsi Computer, om u en zichzelf te proberen helpen.
Terwijl de oplossing simpelweg zit in: pijnvrij bewegen, vaak het drastisch aanpassen tot veranderen van de werkomgeving en soms zelfs genoodzaakt (in chronische gevallen) het veranderen van beroep.

Klachten diversiteit

Iemand die in een kantoor werkzaam is, zal eerder last hebben van nek- en schouderklachten, wel bekende "muisarm", stijfheid en/of tintelingen. Dat laatste ten gevolge van een slechte doorbloeding. Een verpleegkundige die in een ziekenhuis werkt, beweegt op zich voldoende maar zal eerder lager rugpijn klachten ontwikkelen, ten gevolge van verkeerd of veel tillen. Rsi klachten verschillen dus per mens en zijn werkzaamheden, oftewel kennen wij persoonsgebonden en werkgebonden factoren.

Ergonomisch verantwoord, ergonomische bureau en ergonomie op kantoor

Uiteraard zijn ergonomische bureaustoelen, ergonomie computer en ergonomisch aangepaste bureau op het kantoor een goede zaak, maar zonder voldoende bewegen en een juiste houding zult u hiermee niet echt opschieten. Een goede houding is juist belangrijk bij veel zitten of lang staan, evenals het juiste spiergebruik bij tillen, bukken etc.

Preventie en omgaan met RSI aanbevelingen

Werkt u in een kantoor, loop om elk uur circa tien minuten van uw beeldscherm weg. Werkt u in "repetitive manufacturing" industrie en staat u veel achter lopende band, doe om een uur iets anders. Wellicht is het met uw baas bespreekbaar dat er wat meer afwisseling op uw werkplek komt zodat uw baas niet de indruk heeft dat u alsmaar wegloopt of uw werkzaamheden ontloopt.

Let wel dat uw gezondheid in eerste plaats uw eigen verantwoording is. Trek daarom gelijk aan de bel bij de eerste serieuze en aanhoudende pijn signalen, stijfheid en/of tintelingen. Raadpleeg uw arts en vraag eventueel een verwijzing naar een oefentherapeut.

Wanneer het al chronisch is geworden, richt men zich tot het omgaan met Rsi aanpak. Ook- en vooral in deze situatie kan een oefentherapeut u helpen.

------------------------

* Sinds 2004 wordt Rsi officieel CANS (Complaints of the Arm, Neck and/or Shoulder) genoemd. Cans staat voor: klachten aan het bewegingsapparaat in arm, nek en/of schouder, die niet door een acuut trauma of een systemische aandoening veroorzaakt worden. CANS is geen diagnose, maar een omschrijving van een groep klachten.

Cans dringt niet door

De nieuwe benaming Cans heeft het tot nog toe echter niet gemaakt. Zowel niet in de medische wereld als bij de bevolking. Aangezien de oude benaming Rsi bij de bevolking toch meer is ingeworteld dan dat men in eerste instantie dacht, blijft men deze alsnog gebruiken... met het gevolg dat de Rsi naam momenteel niet minder gebruikt wordt dan voorheen.