Door: J.M. van Ek
Datum publicatie: dec. 2007, laatste update: 10-06-2008
Definitie van ademsteun:
Ademsteun is een druk vanuit de buikholte, die door een concentrische werking van uitademingsspieren (oorsprong en aanhechting van bekkenbodem, rug- en buikspieren worden naar elkaar toe getrokken), gecontroleerd en gedoseerd door een excentrisch werkend middenrif of diafragma (oorsprong en aanhechting gaan van elkaar af terwijl de spier aangespannen is en dit dus toelaat), zorgt voor een voortplanting van die druk in de borst-, keel- en mondholte, waarbij mondstuk, tanden, lippen en mond- en keelholtespieren zorgen voor voldoende luchtsnelheid en druk om een klank te produceren.
Wat is dat nou, die ademsteun?
Deze vraag wordt menig koordirigent, zangleraar, logopedist, oefentherapeut, ademtherapeut en ook zangers onder elkaar gesteld.
Hierboven die prachtige ademsteun definitie, mijn ervaring is dat die uitleg nog meer vragen geeft.
Vandaar dat ik zal hier een stukje uitleg geven over dit begrip met daar bij 2 ademoefeningen, deze staan onder de tabblad oefeningen.
In- en uitademen gebeurt in de borstholte met merendeel activiteit van het middenrif een koepelvormige spier aan de onderkant van de borstkas. Het middenrif daalt omlaag (plat af) bij inademing, t.g.v. spanning in deze spier en keert bij ontspanning terug in de oorspronkelijke koepelvormig stand. De borstholte vergroot dus in neerwaartse richting bij inademen.
Aan het begin van een normale uitademing blijft het middenrif even in zijn laagste stand, de tussenribspieren laten los, de eerste adem stroomt uit en daarna zal het middenrif ontspannen en terugkeren naar zijn oorspronkelijke stand (de koepelvorm).
Je lichaam doet dit spontaan.
Ademsteun bij zingen
Bij zingen gaan we gebruik maken van dit mechanische.
We houden het middenrif op spanning met een licht persbeweging naar de buik, de borstholte blijft hierdoor wijd en ruim en met de rugspieren houden we de borstkas gestrekt en met de tussenrib spieren de ribben iets wijd.
Na het inademen moet je, om te kunnen zingen je adem bewaren of spaarzaam weglaten stromen met de klanken die jij gaat maken. Je adem laten vieren zoals we ook zware vrachten langzaam kunnen laten vieren, je kracht beheersen.
Laat je de tussenribspieren en middenrifspier te vroeg los dan verdwijnt er veel lucht waar je niet die mooie klanken mee kunt vormen, dit wordt de "wilde lucht" genoemd, de adem wordt er uitgeduwd zonder jou controle en invloed. Het voelt alsof je met een plofje uitademt... (lees meer over: ademen)
Ademsteun of het beheerst leren uitademen kun je oefenen door veel buikadem oefeningen te doen, zodat het samenspel van buik en middenrif spier dagelijks getraind wordt. Dit houdt de spieren goed soepel, op spanning en zo leren ze steeds beter samenwerken.
Lachen
Verder is het lachend uitademen een goede en veel makkelijker in te passen dagelijkse oefening!

Lachen moet, lachen ontstrest, lachen lucht op. Maar dan niet in deze houding ! |
 |
© J.M. van Ek, eerder gepubliceerd in de Tour van het koor Tourdion uit Castricum, dec. 2007.
|