cesartherapie logo
Oefentherapie Cesar
Achtergrond informatie Werkwijze Toepassingen Kwaliteit Kinderen Publicaties Contact Links
|   Medische begrippen   |   EBP   |   Oefeningen   |   Medische advertenties  
   
HOME  

 
Publicaties
Ademen
Ademsteun
Astma
Bekkenbodem
Bewegen
BPPD
Cesartherapie helpt bij lage rugklachten
COPD
De platte buik
Geef CANS een kans
Grote tassen zijn schadelijk
Het korset van buikspieren
Hoesten en proesten
Houding
Hyperventileren
Oefentherapie, geschikt voor mij
Pijn in de lage rug
Hoofdpijn
Zonnegroet
Wat een leuk koppie
cesar url bar
 

De platte buik


Door: J.M. van Ek
Datum publicatie: 15-08-2010


De sportscholen, gymclubs en fitnesscentra worden veel bezocht met het doel het wegwerken van het buikje. Een platte buik verkrijgen staan als eerste doel op het lijstje van de klant, vet verbranden is het 2e doel dat de klant wil bereiken. Hij of zij wil zo snel mogelijk weer in bikini of zwembroekje op het strand lopen zonder zich te generen voor zijn/haar buikje.

"Mens sana in corpora sano."
Betekenis: "een gezonde geest in een gezond lichaam."
D. J. Juvenalis (circa 62-142)

Uiterlijk en een platte, gespierde buik

De vormverbetering die vrouwen aan het lichaam gaven met het dragen van een korset begint al in de Middeleeuwen. Het bewustzijn dat een platte, gespierde buik staat voor een mooier figuur staat is extra gegroeid met de opkomst van fotografie en film.

Ondanks de emancipatiebeweging in de zeventiger jaren van de 20ste eeuw gingen vrouwen in de loop van de tijd steeds dwangmatiger om met hun eigen lichaam. In de jaren tachtig werd Joan Collins het ideaal: slank, gespierd en krachtig. Massaal gingen vrouwen over tot lijnen en sporten, vooral aerobics. Het ondersteunende ondergoed werd vervangen door kleine slipjes, tanga's en soft bh's, het gespierde lichaam moet de functie van het oude ondergoed overnemen. Dik zijn werd het teken van gebrek aan zelfdiscipline en of ziekte. Het stoffelijk korset uit de industrialisatie periode werd vervangen door het geestelijk korset van training en zelfdiscipline.

Hoewel het schoonheidsbeeld van de vrouw jaren voorop stond, zien we nu een ontwikkeling bij de man om het lichaam meer te gaan verzorgen en schoonheidsidealen na te streven. De emancipatie heeft teweeg gebracht dat niet alleen de vrouw gezien wordt als sexsymbool maar ook de man, dat maakt ons in ieder geval meer gelijk.

Orthopedisch korset

De ondersteuning van het lichaam door middel van een korset bij vervormingen van bekken en of wervelkolom en rugklachten komt al sinds de middeleeuwen voor. Ook hier zien we een afname van korset advies vanuit de medische wereld en een toename van spier training adviezen onder begeleiding van een oefentherapeut of fysiotherapeut.

Buik doelbewust trainen

Een mooie platte buik en een goede vetverbranding zijn goede doelen om aan te werken, het 3de doel voor een stevig korset van spieren rond het bekken is het verminderen of voorkomen van rug en bekken klachten. Het verstevigde spierkorset, waarmee bekkenstabiliteit en rompstabiliteit gewaarborgd wordt, vermindert de belasting op de kleine gewichtjes van de wervelkolom en in het bekken ( de zgn. facet en SI gewrichtjes). Dit gebeurd echter alleen als de spierkracht in het hele korset wordt getraind en als de stand van het bekken zorg draagt, dat in dagelijks bewegen de spierkracht van het buikspierkorset op de juiste manier aangesproken kan worden.

Het verminderen van rugklachten en/ of het geheel voorkomen van rug bekken klachten wordt door de klant zelden als doel of sub doel aangegeven terwijl dat dagelijkse levensvreugde geeft en dat zou mijns inziens zwaarder kunnen wegen dan die keren dat je met je mooie lijf op het strand of zwembad loopt.

Zelfvertrouwen d.m.v. buikspiertraining

Tevens besef ik mij dat het hebben van een mooi figuur kan bijdragen aan het zelfvertrouwen, toch benoemen mooie mensen zelden hun figuur als opsteker voor het zelfvertrouwen. Ook wordt het niet als doel of subdoel gesteld bij de klanten die buikspiertraining gaan doen. Het hebben van een mooi figuur en het gebruiken van de opgebouwde spierkracht rond het bekken en middel verbeterd houding en beweging van het lichaam. Het buikspierkorset draagt daarom bij aan groei in zelfvertrouwen.

Buikspier workout

Een complete buikspieren workout leert je dus de spieren efficiënt, veilig en duurzaam te trainen, zodat naast krachtsontwikkeling en vetafname, het functioneren van bekken en rug in het dagelijkse bewegen en belasten van het lichaam verbeterd. Goed functioneren van het lichaam geeft stabiliteit aan het bekken en de romp met effect dat je de ondersteuning in het eigen lichaam ervaart. Ondersteuning en stabiliteit geven rust aan de geest met het gevolg dat je lekkerder in je vel komt en daarmee kan het zelfvertrouwen groeien. Het gevoel van zelfvertrouwen wat een ieder van ons waarneemt in de onderbuik, daar waar het belangrijkste spierkorset zit.

Zo komt de gezonde geest in een gezond lichaam.

Meer over Het korset van buikspieren en buikspieroefeningen ...