cesartherapie logo
Oefentherapie Cesar
Achtergrond informatie Werkwijze Toepassingen Kwaliteit Kinderen Publicaties Contact Links
|   Medische begrippen   |   EBP   |   Oefeningen   |   Medische advertenties  
   
HOME  

 
Toepassingen
Chronische pijn
Zwanger
Lichamelijke klachten
Indicaties
Kosten in de zorg
Cesar tarieven
cesar url bar
 

Indicaties


Om goed te kunnen bewegen en om een correcte houding op te bouwen hebben wij in ons lichaam een aantal essentiele systemen nodig om dit voor elkaar te krijgen. Hierbij weten we dat het bewegingsapparaat zowel de beenderen als de spieren, maar ook de besturing vanuit het centraal zenuwstelsel, de coordïnatie op gewrichtsniveau, de bloedvoorziening, de gnosis en het evenwichtsgevoel een belangrijke rol spelen.

Het meest belangrijke daarbij is ook dat de verschillende systemen goed op elkaar zijn afgestemd en dus in staat zijn om elkaar te versterken, bij te sturen, af te remmen waar nodig. Zodra één van de systemen een afwijking vertoont geeft dit problemen in de beweging, de coordinatie van beweging, al of niet met pijnklachten, stijfheidklachten of een andere soort lichamelijke klachten.

Eerste lijn en Tweede lijn verwijzers

De patienten kunnen vanwege verschillende medische indicaties vanuit de huisartsen praktijk, bedrijfsartsen bureau, neurologie, orthopedie, revalidatie, rheumatologie, gynecologie, longrevalidatie, hartrevalidatie, kindergeneeskunde, psychologie (ook wel Eerste en Tweede lijn genoemd) naar een oefentherapeut worden verwezen.

Update: Vanaf 1 juli 2008 heeft u geen verwijzing meer nodig voor oefentherapie, de directe toegankelijkheid is dan een feit. Directe toegankelijkheid voor Oefentherapie wil zeggen dat u zonder verwijzing zich met uw vraagstelling of klacht bij de oefentherapeut kunt aanmelden.

Veel voorkomende indicaties goed te behandelen door een Oefentherapeut Cesar

Houding & bewegingsafwijkingen, Rugklachten, Nek/schouder klachten, Hoofdpijnklachten, Hyperventilatie, Spanningsklachten, Heupklachten, Lage rugpijn, Scoliosis, Klachten t.g.v. werkhouding, RSI (CANS), Sport, Klachten t.g.v. het maken van muziek.

Vanuit de Tweede lijn worden de patienten met volgende indicaties naar een praktijk oefentherapie Cesar verwezen -en zijn goed te behandelen:

Orthopaedie

Revalidatie na fractuur, Revalidatie na total-knee/ total-hipp, Arthrose, Osteoporose, M.Scheuermann, Spondylose/ Spondylolysthesis.

Neurologie

HNP pre/post-operatief, Pseudo-radiculair syndroom/ Ischias, Compressie syndromen, CVA/ hemiplegie, M.Parkinson, MS, Whiplash, RSI.

Reumatologie

Reumatoide arthritis, Ziekte van Bechterew, Fibromyalgie

Revalidatie

Langdurige pijnklachten of Chronische pijn, Complexe stoornissen aan het bewegingsapparaat.

Longrevalidatie

CARA, Emfyseem, COPD, Astma, Cystic-Fibroses, Hyperventilatie.

Urologie

Incontinentie problematiek, Prostaat klachten.

Psychologie

Angst en paniek aanvallen, Onthaasten, Stress, Psychosomatische klachten Burnout.

Gynecologie

Pre -postnatale behandeling, Bekkeninstabiliteit, Klachten aan bewegingsapparaat tgv zwangerschap, Klachten aan ademhalingsapparaat tgv zwangerschap, Verzakkingen

Kindergeneeskunde

Senso-motorische ontwikkelings stoornissen (zie: sensomotorische therapie) bij kinderen, Hyperactiviteit, Contactstoornissen, Sociaal-emotionele ontwikkelingsstoornissen, Problemen met motoriek (grote motoriek en fijne motoriek), Problemen met evenwicht.