cesartherapie logo
Oefentherapie Cesar
Achtergrond informatie Werkwijze Toepassingen Kwaliteit Kinderen Publicaties Contact Links
|   Medische begrippen   |   EBP   |   Oefeningen   |   Medische advertenties  
   
HOME  

 
Recente publicaties
Motorische ontwikkeling
De platte buik
Bekkenbodemspieroefeningen
Buikspieroefeningen
Ademoefeningen
Kaakontspanning
Zonnegroet oefeningen
Meer oefeningen ...
 
Ademsteun
Het korset van buikspieren
Pijn in de lage rug
Geef CANS een Kans
Hoofdpijn
Te grote tassen schadelijk
Cesartherapie helpt bij lage rugklachten
10 Cesar lessen in kleine groepjes
De zonnegroet
Meer publicaties ...
cesar url bar
 

De nieuwe zorgverzekering en verzekeraars


Door: J.M. van Ek
Datum publicatie: 01-12-2005, laatst upgedate: 13-06-2008


Om u inzicht te geven in de veranderingen in het zorgstelsel heb ik het een en ander op mijn website gezet. Ik hoop dat u er de juiste informatie terug kunt vinden en verwijs u voor vragen naar de genoemde websites. Ook voor mij als zorgaanbieder is het een turbulente tijd, waarin veel vragen naar boven rijzen.

Worden de Oefentherapie Cesar en Mensendieck behandelingen straks nog vergoed, gaat de cliënt (en de behandelaar) er nog verder op achteruit zowel in financieel opzicht als in behandelplan en doelen stellen. Kan de cliënt nog op tijd de juiste behandeling krijgen of moeten we met zijn allen straks naar een doekje voor het bloeden grijpen.

De toekomst zal het ons leren, hiervoor zullen zowel de consumenten als de zorgaanbieders erg alert moeten blijven. Oefentherapie Cesar / Mensendieck werd tot heden vergoed vanuit het aanvullende pakket en/of vanuit het basispakket bij een chronische indicatie. Dit zal na 01-01-2006 zo blijven, let u als cliënt extra op wat er wel en wanneer er niet meer vergoed wordt. Goede gezondheid is voor iedereen belangrijk, daar hebben we ook allemaal wat voor over. Alles wat je bij een oefentherapeut leert wat je zelf blijvend aan je klachten kunt doen geeft extra waar voor ons "ongezonde" geld.

"De nieuwe zorgverzekering" - website

14-05-2005 is de nieuwe Zorgverzekeringswet en de Wet Zorgtoeslag door de Eerste Kamer aangenomen. Het nieuwe zorgverzekeringsstelsel gaat vanaf 01-01-2006 in. Er moet tevens een toezichthouder voor de zorgmarkt komen (aldus het ministerie VWS). De Zorgverzekeraars moeten hun aanbod en premies gaan vast stellen. De consument moet ingelicht worden over de aanvraag zorgtoeslag, de aanvraag hiervoor ontvangen en indienen voor 01-11-2005. De consument moet geïnformeerd worden over de veranderingen en voorgelicht worden, om zo een goede keuze te kunnen maken. Op denieuwezorgverzekering.nl van het ministerie van VWS staan ook de meest gestelde vragen en antwoorden.

De zorgtoeslag

Een aantal van deze zaken zijn al druk in gang gezet. Zo heeft u voor 1 november 2005 al de Roze enveloppe voor de zorgtoeslag ingediend bij de Belastingdienst.
Om de kosten van de premie, de verwachte premie voor de zorgverzekering is tussen de 1000 en 1100 euro per jaar per persoon, na invoering van de Zorgverzekeringswet voor iedereen betaalbaar te houden, komt er een zorgtoeslag.
Indien u voor zorgtoeslag in aanmerking komt ontvangt u eind december deze eerste keer deze toeslag, de hoogte van de toeslag is afhankelijk van uw (en uw partners) inkomen.

De nieuwe zorgverzekering

Voor 16-12-2005 moet u van uw huidige ziektekosten verzekering een aanbod voor uw basisverzekering en eventuele aanvullende verzekering, indien u die afgelopen jaar ook had, krijgen voor het nieuwe jaar. U heeft tot 1 maart 2006 de tijd om dit aanbod te vergelijken met andere zorgverzekeraars, gaat u dus niet direct akkoord met de eerste beste aanbieding er kan nog een veel betere zorgverzekeraar voor u zijn.
Tevens moet u gaan kijken of u de aanvullende verzekering wilt, zodat u zich kunt verzekeren voor kosten die buiten het basispakket vallen, en waar gaat u die afsluiten. Dit kan namelijk bij een concurrent zorgverzekeraar.

Het basispakket

De verzekeraars worden zo door de overheid geprikkeld om goede pakketten aan te bieden. De zorgverzekering heeft een (wettelijk vastgesteld) basispakket. De inhoud van dit pakket is gelijk aan het huidige ziekenfondspakket en de meeste particuliere verzekeringen.

Er is één pakket vastgesteld door de overheid, maar de uitvoering daarvan kan verschillen. Daardoor ontstaan verschillende vormen van de zorgverzekering. Met het basispakket bent u verzekerd voor:

  • Geneeskundige zorg, waaronder zorg door huisartsen, ziekenhuizen, medisch specialisten en verloskundigen
  • Ziekenhuisverblijf
  • Tandheelkundige zorg (tot 18 jaar, vanaf 18 jaar alleen specialistische tandheelkunde en het kunstgebit
  • Hulpmiddelen
  • Geneesmiddelen
  • Kraamzorg
  • Ziekenvervoer (ambulance en zittend vervoer)
  • Paramedische zorg (beperkt fysiotherapie/oefentherapie, logopedie, ergotherapie, dieetadvisering)

Hoe onderzoek ik welke verzekering bij mij past?

Om een en ander te kunnen bekijken en vergelijken kunt u op de Productvergelijker Zorgverzekeringen van de Consumentenbond terecht, zij verwachten deze half december op het web te kunnen plaatsen. De consumentenbond

Tevens wil ik u attenderen op de site: Kies beter
In drie stappen weet u in detail wat er voor u persoonlijk verandert. Maar direct polissen bekijken kan ook. Met 2 muisklikken weet u bijvoorbeeld de premie van de goedkoopste verzekeraar.

Prijs en kwaliteit

Verzekeraars gaan onderling met elkaar concurreren op het leveren van goede zorg en service tegen een zo laag mogelijke premie. Dit systeem moet verzekeraars dwingen kwaliteit te bieden, servicegericht te werken en polissen scherp te prijzen.
Behalve naar de prijzen van uw zorgverzekering te kijken is het ook belangrijk te letten op klantvriendelijkheid, zoals afhandeling van nota's, aanvullende pakketten ed. Voor weinig geld veel administratieve rompslomp bij de afhandeling daar zit geen mens op te wachten. Wie niet tevreden is, kan het jaar daarop overstappen naar de concurrent.

Nog even de belangrijke data op een rijtje:

Voor 01-11-2005 De zorgtoeslag aanvraag indienen bij de belastingdienst
Voor 16-12-2005 Aanbod huidige verzekeraar in de bus
Op 01-01-2006 Invoering van de nieuwe zorgverzekering
Voor 01-03-2006 Aanbod van uw huidige zorgverzekering accepteren of afslaan
Eind Maart 2006 Ex-ziekenfonds verzekerden krijgen no-claim over 2005 terug
Voor 01-05-2006 U moet uw definitieve keuze van een zorgverzekering gemaakt hebben anders krijgt u boete

Compensatie meerderjarige scholieren

Meerderjarige scholieren in het voortgezet onderwijs worden gecompenseerd voor de gevolgen van de nieuwe zorgverzekering. De ministerraad heeft besloten om de inkomensafhankelijke tegemoetkoming voor ouders met een gezinsinkomen tot circa 30.000 euro met 560 euro per jaar te verhogen.

Met de invoering van de nieuwe zorgverzekering moet iedereen die 18 jaar of ouder is een nominale ziektekostenpremie gaan betalen. In de huidige ziekenfondswet is geregeld dat kinderen meeverzekerd kunnen zijn in het ziekenfonds als hun ouders voorzien in het levensonderhoud. Deze leerlingen hoefden dan geen nominale premie te betalen. De verhoging van de inkomensafhankelijke tegemoetkoming zorgt samen met de no-claim teruggaaf en zorgtoeslag voor compensatie van de gemiddelde nominale premie.

Verzekeren verplicht

Alle inwoners van Nederland zijn verplicht zich te verzekeren door bij een zorgverzekeraar een zorgverzekering af te sluiten. Verzekeraars zijn op hun beurt verplicht om iedereen die zich voor de verzekering aanmeldt, te accepteren. De overheid stelt een wettelijk standaardpakket samen. Kinderen onder de 18 jaar betalen geen premie.