cesartherapie logo
Oefentherapie Cesar
Achtergrond informatie Werkwijze Toepassingen Kwaliteit Kinderen Publicaties Contact Links
|   Medische begrippen   |   EBP   |   Oefeningen   |   Medische advertenties  
   
HOME  

 
Publicaties
Ademen
Ademsteun
Astma
Bekkenbodem
Bewegen
BPPD
Cesartherapie helpt bij lage rugklachten
COPD
De platte buik
Geef CANS een kans
Grote tassen zijn schadelijk
Het korset van buikspieren
Hoesten en proesten
Houding
Hyperventileren
Oefentherapie, geschikt voor mij
Pijn in de lage rug
Hoofdpijn
Zonnegroet
Wat een leuk koppie
cesar url bar
 

Te grote tassen zijn schadelijk


Door: J.M. van Ek
Datum publicatie: 10-02-2007


"Damestassen worden te groot, zeggen Canadese en Amerikaanse fysiotherapeuten. De mode-industrie brengt de tassen in steeds grotere maten op de markt, waardoor vrouwen steeds meer spullen wegstoppen en met zich meeslepen. Dat heeft nek- schouder- en rugklachten tot gevolg. Dames met rugklachten dragen veelal tassen die minstens 4,5 kilo wegen. De lichamelijke klachten ontstaan doordat dit gewicht op één schouder wordt gedragen. Daardoor buigt de rug krom en ontstaat er pijn".

"De fysiotherapeuten willen graag dat fabrikanten hun grotere creaties uitrusten met 'schattige, informatieve waarschuwingslabels'. Verder raden ze vrouwen aan om bij het dragen van een grote tas de rug en schouders zo recht mogelijk te houden."

Gelezen op RaarMaarWaar.nl de opmerkelijkste krant van Nederland op 09-02-2007.

Tas een probleem

Het lezen van dit artikel prikkelde mij om er wat over te brainstormen en te schrijven.

Het gegeven volle tassen komt ook in mijn praktijk regelmatig aan de orde. Ik geef mijn cliënten de volgende adviezen mee: zorg dat je het gewicht over beide schouders verdeelt en neem niet al te veel mee. Stop net als de mannen ook het een en ander in je broekzakken.
Toch blijft onze tas een probleem, waar, als het aan bovenstaande fysiotherapeuten ligt een waarschuwingslabel aan moet komen te hangen.

Kromme rug

Helaas weten de fysiotherapeuten (of de schrijver ) van het artikel slechts aan te geven dat de rug krom buigt en daardoor pijn ontstaat. Dit is m.i. wel erg kort door de bocht.

Schouderklachten

Ik wil wel wat uitgebreider op dit probleem ingaan.
Wat hierbij uiteraard een rol speelt is het feit dat ook vrouwen gewoonte dieren zijn en die tas telkens over hun zelfde schouder dragen.
Doordat de last aan een schouder gedragen wordt, buigt de wervelkolom zijwaarts af, naar die zijde waar de tas hangt. Hierdoor dreigt de tas van de schouder te glijden.
Dat probeert de draagster op te lossen door het optrekken, liften van de schouder, dat kan op den duur schouderklachten geven. Daarnaast gaat de dame haar tas strakker (of soms krampachtig) vasthouden. Dit vasthouden gebeurt veelal met een gespannen schouder, een sterk gebogen elleboog en een gespannen hand. De gespannen spieren in de schouder, arm en hand geven de extra belasting, dat kan leiden tot overbelasting, gepaardgaand met nekklachtenm schouderklachten, uitstralende klachten in de arm (Rsi).

Ontstaan van pijn

Wellicht gaat de spanning ook extra omhoog door de waarde van de inhoud (frontje van de autoradio, mobiele telefoon, digi camera, agenda, lunchbroodjes, sleutels, "appeltje voor de dorst", tussendoortjes (zoals Kit-kat), make-up spulletjes- en nog veel meer :) en het zich minder veilig voelen op straat.
Al deze factoren samen zorgen voor slechte houding en belasting van het nek schoudergebied bij het dragen van de schoudertas. Al deze factoren zullen dan ook een rol spelen bij het ontstaan van pijn.

Ook ik merk dat mijn tas een probleem is. Want helaas die grote tas, daar gaat veel in.
We moeten (overheids en leeftijds gebonden) en willen (trend volgen) steeds meer bij ons hebben, zie dan maar eens wat je erin gestopt hebt, er weer in terug te vinden.
Er zijn natuurlijk allerlei oplossingen te bedenken om het gewicht beter te dragen rugzakjes, 2 tassen, een trendy "bag and flap" (hangt schuin over de romp) kleine trolleys.
Het probleem van je spullen terug vinden blijft en je tas telkens binnenste buiten keren als je wat zoekt, is niet echt een oplossing. "Haar tas is haar leven en dat leg je niet zomaar open en bloot" dit zei ooit al een caberetier ik meen, Wim Sonneveld, over de dames tas. Toen ik als tiener hem dit hoorde zeggen en me er rot om lachtte, wist ik dat die man gelijk had en dat ook mij dat ooit te wachten stond.

Misschien moet ik dan nu toch als tassen draagster, oefentherapeut en bovenal vrouw eens de tas gaan ontwerpen die zowel goed draagbaar, handig en vrouwelijk is.